Αλλάζει το μέγεθος του πέους με την ηλικία;

megethtos2

Είναι γεγονός ότι η ανδρική σεξουαλική λειτουργία επηρεάζεται από την ηλικία. Όσο μεγαλώνει ο άνδρας, τα επίπεδα της τεστοστερόνης πέφτουν κι έτσι απαιτούνται περισσότερα για να διεγερθεί και να έρθει σε στύση και μετέπειτα σε οργασμό. Επίσης με την πάροδο της ηλικίας διαφοροποιείται και το σπέρμα, σε ότι αφορά τον όγκο αλλά και την ποιότητά του. Όμως κι η λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος επηρεάζεται από την ηλικία, είτε λόγω των χαλαρωμένων μυών στην κύστη, είτε λόγω διόγκωσης του προστάτη.

Ωστόσο μία αλλαγή είναι που φοβίζει τους περισσότερους άνδρες: η αλλαγή στο μέγεθος του πέους τους.

Σύμφωνα με έρευνες, ο φόβος αυτός των ανδρών επαληθεύεται με αλλαγές που έχουν να κάνουν τόσο με την εμφάνιση, όσο και με το μέγεθος του ανδρικού μορίου. Πιο συγκεκριμένα:

-Στην εμφάνιση του πέους παρατηρούνται δύο αλλαγές με την πάροδο της ηλικίας. Η πρώτη έχει να κάνει με το χρώμα. Το κεφάλι του πέους χάνει το χαρακτηριστικό μωβ χρώμα του, λόγω μειωμένης εισροής αίματος. Η δεύτερη με την οποία έρχονται αντιμέτωποι οι άνδρες όσο μεγαλώνουν, είναι η σταδιακή απώλεια της ηβικής τους τριχοφυΐας.

-Στο μέγεθος η αλλαγή δεν είναι δραματική, είναι ωστόσο διακριτή. Με την πάροδο των χρόνων το πέος υπόκειται σμίκρυνση έως και 2 εκατοστών. Και σε αυτήν την κατάσταση έρχεται να προστεθεί η πρόσληψη του βάρους που συμβαίνει αναπόφευκτα με την ηλικία. Το βάρος συσσωρεύεται στην κάτω κοιλία, πριν το εφηβαίο, με αποτέλεσμα το πέος να δείχνει κοντύτερο.
Παράλληλα με το πέος, το μέγεθος φαίνεται πως μειώνεται και στους όρχεις. Η διάμετρος τους μπορεί να μειωθεί μέχρι και ένα εκατοστό στους άνδρες άνω των 60 ετών.
Όμως οι αλλαγές αυτές συνοδεύονται και από μείωση της ευαισθησίας του πέους. Πολυάριθμες μελέτες έχουν διεξαχθεί πάνω σε αυτό το κομμάτι και τα αποτελέσματά τους δείχνουν ότι αυτή η αλλαγή μπορεί να δυσκολεύει τη στύση στον άνδρα, αλλά παρατείνει τη διάρκεια της ερωτικής πράξης.

Εν κατακλείδι, μεγαλώνοντας είναι απόλυτα φυσιολογικό να βιώσετε αλλαγές στο πέος σας. Αυτές, μπορεί να μην είναι τόσο έντονες αλλά σίγουρα φοβίζουν κάθε άνδρα. Συζητήστε με το γιατρό σας όποια αλλαγή εντοπίζετε και συμβουλευτείτε τον τι μπορείτε να κάνετε για να εντείνετε την στύση, ώστε η απόλαυση της συντρόφου σας να είναι δεδομένη.