Προβλήματα στη στύση; Δεν σημαίνει πως πάσχετε από στυτική δυσλειτουργία.

1

Η καλή απόδοση στην ερωτική ζωή ενός άντρα θεωρείται σημάδι ανδρισμού και είναι αναμενόμενο όταν υπάρχουν δυσκολίες στην επίτευξη ή την διατήρηση της στύσης, η πρώτη σκέψη να είναι η στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ).

Η στυτική δυσλειτουργία προβληματίζει όχι μόνο τους μεγαλύτερους σε ηλικία άνδρες αλλά πλέον και τους πιο νέους. Ωστόσο η αδυναμία επίτευξης ή διατήρησης της στύσης, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πάσχετε από στυτική δυσλειτουργία. Σύμφωνα με τους επιστήμονες στην εποχή που ζούμε η στύση επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες ψυχολογικούς, καθώς και κοινωνικούς.

Πιθανοί λόγοι μειωμένης απόδοσης

  1. Κατανάλωση αλκοόλ

Μικρή ποσότητα αλκοόλ μπορεί να πάρει την ένταση και να μας χαλαρώσει, ωστόσο όταν η κατανάλωσή του γίνεται σε μεγάλες ποσότητες  μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Η κυκλοφορία του αίματος μειώνεται και οι λειτουργίες του κεντρικού νευρικού συστήματος καταστέλλονται, με αποτέλεσμα να υπάρχουν δυσκολίες στην επίτευξη της στύσης.

  1. Νέος παρτενέρ

Η ερωτική συνεύρεση με νέο παρτενέρ μπορεί να είναι συναρπαστική αλλά μπορεί και να τρομοκρατήσει έναν άνδρα. Το άγχος που δημιουργείται στον άνδρα για την ικανοποίηση του νέου παρτενέρ μπορεί να προκαλέσει τέτοιο ψυχολογικό μπλοκάρισμα που η στύση να γίνει ανέφικτη.

  1. Στρες και κούραση

Το στρες και η κούραση της καθημερινότητας αποτελούν τις σημαντικότερες αιτίες για τη φθορά της σεξουαλικής μας ζωής. Όταν ο οργανισμός είναι σε κατάσταση στρες, αυξάνονται τα επίπεδα της κορτιζόλης στο αίμα, κάτι το οποίο επηρεάζει τη δράση της τεστοστερόνης και αυτόματα περιορίζει τη διατήρηση της στύσης. Η κούραση από την άλλη, αναγκάζει τον οργανισμό να τροφοδοτήσει με ενέργεια ζωτικά όργανα, με αποτέλεσμα το πέος να έρχεται σε δεύτερη μοίρα.

  1. Φαρμακευτική αγωγή

Κάποιες φαρμακευτικές ουσίες μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα ενός άνδρα να επιτύχει μια στύση. Οι αγωγές για τη ρύθμιση της πίεσης του αίματος και τα διουρητικά ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, καθώς επηρεάζουν τα αιμοφόρα αγγεία μειώνοντας την αιματική κυκλοφορία στην πυελική περιοχή. Τα αντικαταθλιπτικά επίσης επηρεάζουν τη λίμπιντο μειώνοντας τα επίπεδα της τεστοστερόνης στον οργανισμό.

Οπότε αν βιώνετε στιγμές αμηχανίας στη σεξουαλική σας ζωή, μην πανικοβάλλεστε. Βεβαιωθείτε πρώτα ότι δεν συμβαίνει τίποτε από τα προαναφερθέντα κι εν συνεχεία απευθυνθείτε στο γιατρό σας. Η σύγχρονη ιατρική είναι πλέον εξοπλισμένη με τεχνικές και μεθόδους για εξατομικευμένη θεραπεία.