Στυτική δυσλειτουργία και άγχος – Πώς η ψυχολογία επηρεάζει τη λειτουργικότητα του άνδρα;

2

Η στυτική δυσλειτουργία για ένα μεγάλο ποσοστό των ανδρών που πάσχουν από αυτή, οφείλεται σε ψυχολογικά αίτια, θεμέλιο των οποίων αποτελεί το άγχος. Το άγχος και το στρες επηρεάζουν την ομαλή λειτουργία του φυσικού αντανακλαστικού της στύσης, παρεμβαίνοντας στα σήματα του εγκεφάλου, διακόπτοντας τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος στέλνει «μηνύματα» στο πέος για να επιτρέψει την αυξημένη ροή αίματος.

Πότε συμβαίνει

Η κορύφωση του άγχους και συνεπώς η δυσλειτουργία για κάθε άνδρα είναι διαφορετική. Για παράδειγμα, κάποιοι άνδρες αγχώνονται κατά τη διάρκεια των προκαταρκτικών, ενώ άλλοι κατά τη διάρκεια της διείσδυσης. Κάποιοι δεν έχουν στύση κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης, αλλά διατηρούν την στύση τους κατά τον αυνανισμό ή τον στοματικό έρωτα. Άλλοι έχουν ικανοποιητική στύση ενώ φορούν ρούχα, κάτι που ανατρέπεται μόλις εκτεθούν γυμνοί. Πολύ σημαντικό παράγοντα στην κορύφωση του άγχους παίζει και η συμπεριφορά της συντρόφου (επικριτική, αυταρχική, απαιτητική).

Ανάλογα με την ηλικία βλέπουμε διαφορετικές πηγές άγχους που καταλήγουν σε στυτική δυσλειτουργία.

agxos

Άγχος επίδοσης

Το άγχος που βιώνουν πολλοί νέοι άνδρες κατά συντριπτικό ποσοστό και αφορά σε ανασφάλειες για το σώμα, το μέγεθος αλλά και την ικανοποίηση της συντρόφου.

 Προσωπικό και επαγγελματικό άγχος

Το άγχος που βιώνει ο άνδρας μόλις περάσει το κατώφλι της μέσης ηλικίας και έχει να κάνει με το στρες για τις συνθήκες και τους ρυθμούς της καθημερινότητας, την κούραση, αλλά και τυχόν ανασφάλειες σε επαγγελματικό επίπεδο.

 Σε όποια ηλικία και αν κάνει την εμφάνισή της η στυτική δυσλειτουργία ξεκινάει ο φαύλος κύκλος. Παρατηρούνται αλλαγές στη συμπεριφορά και βέβαια περαιτέρω άγχος για την επανάληψη του βιώματος. Και όλα αυτά οδηγούν με  μαθηματική ακρίβεια στο επόμενο βίωμα στυτικής δυσλειτουργίας. Και κάπως έτσι ο άνδρας νιώθει εγκλωβισμένος στο πρόβλημα και αποκτά την αίσθηση ότι έχει στιγματιστεί για πάντα.

Όποια και αν είναι η πηγή του άγχους, η στυτική δυσλειτουργία είναι μία κατάσταση πολύ δύσκολη στο χειρισμό και με περαιτέρω επιπτώσεις στον ψυχισμό του άνδρα, μιας και τη βιώνει σαν μια κατάσταση ταπεινωτική για τον ανδρισμό του και τις ικανότητές του. Αυτό έχει ως βάση την πεποίθηση των ανδρών ότι η ισχύς, η δύναμη και η επάρκειά τους ως αρσενικά, αποδεικνύονται από το γεννητικό τους όργανο και τη λειτουργικότητά του.