Στυτική δυσλειτουργία λόγω υπέρτασης;

ypertash

Η υψηλή αρτηριακή πίεση ή υπέρταση, είναι μία από τις πιο κοινές παθήσεις και είναι άμεσα συνδεδεμένη με την στυτική δυσλειτουργία. Μάλιστα το ποσοστό που θέλει αυτές τις δύο παθήσεις να συνυπάρχουν, αγγίζει το 30% του ανδρικού πληθυσμού. Η ρύθμιση της είναι εξαιρετικά σημαντική όχι μόνο για την καλή υγεία του οργανισμού, αλλά και για τις ερωτικές επιδόσεις.

Πως η αιματική κυκλοφορία επηρεάζει τη στύση

Για τους περισσότερους άνδρες, η στύση είναι κάτι το οποίο γίνεται αντανακλαστικά ύστερα από σεξουαλικό ερέθισμα. Ερευνώντας όμως τη λειτουργία του οργανισμού, συνειδητοποιούμε ότι για την επίτευξη της στύσης απαιτείται η συνεργασία πολλών διαφορετικών οργάνων του σώματός μας. Όταν υπάρχει ερωτική διέγερση, σήματα από τον εγκέφαλο στέλνονται στο πέος και επιτρέπουν την έντονη αιματική ροή με αποτέλεσμα τη διόγκωσή του. Μετά το πέρας την διέγερσης, η πίεση του αίματος στην περιοχή μειώνεται με αποτέλεσμα τη χάλαση. Από τη στιγμή που οι αρτηρίες είναι υπεύθυνες για τη μεταφορά του αίματος στο πέος, όταν η πίεση στις αρτηρίες είναι υψηλή, το πέος δεν είναι εύκολο να διασταλεί και να επιτρέψει την ομαλή κυκλοφορία του αίματος.

Πως η υψηλή πίεση επηρεάζει τη στύση; Άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις

  • Υψηλή πίεση και κυκλοφορία του αίματος

Η καλή κυκλοφορία του αίματος είναι το κλειδί για την υγιή στύση. Όταν υπάρχει σεξουαλική διέγερση το σώμα αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος τοπικά και έτσι έχουμε τη στύση. Η υψηλή πίεση, επιφέρει βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία κάτι το οποίο δυσκολεύει την κυκλοφορία του αίματος και αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιακών επεισοδίων ενώ παράλληλα δυσκολεύει την επίτευξη της στύσης. Όταν η πυελική περιοχή δεν αιματώνεται σωστά η επίτευξη και η διατήρηση της στύσης είναι εξαιρετικά δύσκολη. Αρκετές φορές η υψηλή πίεση μπορεί να μην οδηγεί σε πλήρη στυτική δυσλειτουργία αλλά να έχει σαν αποτέλεσμα αδύναμες στύσεις ή δυσκολία στη διατήρησή τους.

  • Η υψηλή πίεση και ερωτικές επιδόσεις

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι επίσης συνδεδεμένη με τη μείωση της τεστοστερόνης, ορμόνη που ευθύνεται για την ερωτική διάθεση των ανδρών. Μέσα από έρευνες έγινε γνωστό ότι οι άνδρες με υψηλή αρτηριακή πίεση είχαν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης σε σύγκριση με αυτούς που η πίεση τους ήταν σε φυσιολογικές τιμές. Και από τη στιγμή που η τεστοστερόνη παίζει καθοριστικό ρόλο στην σεξουαλική δραστηριότητα, η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να προκαλέσει διπλό χτύπημα στην στυτική λειτουργία, δυσκολεύοντας την επίτευξη της στύσης, ενώ παράλληλα μειώνει το ερωτικό ενδιαφέρον.

Αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση είναι πολύ σημαντικό να λάβετε δράση και να κάνετε τις απαραίτητες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας. Καλύτερη διατροφή, γυμναστική, μειωμένη πρόσληψη άλατος, περιορισμός στο κάπνισμα και το αλκοόλ πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα για την αλλαγή στο lifestyle σας. Η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης όχι μόνο βελτιώνει τις επιδόσεις σας, αλλά και την ποιότητα της ζωής σας γενικά.