Σύνδρομο οδηγού ταξί: Τα προβλήματα του ουροποιητικού τα οποία αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες οδηγοί

taxi2

Οι επαγγελματίες της οδήγησης, καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο όχι μόνο επειδή βρίσκονται στο δρόμο τις περισσότερες ώρες της ημέρας, αλλά και λόγω του ότι δεν έχουν πρόσβαση σε τουαλέτα για αρκετές ώρες. Η καθυστέρηση αυτή της ούρησης, αλλά και η μείωση της πρόσληψης υγρών για να αποφευχθεί η έντονη ανάγκη, μπορούν να οδηγήσουν στο σύνδρομο του οδηγού ταξί. Το σύνδρομο αυτό, πήρε το όνομά του από το επάγγελμα που περνάει το μεγαλύτερο κομμάτι της ημέρας στο τιμόνι και περιλαμβάνει μία σειρά δυσλειτουργιών του ουροποιητικού συστήματος του άνδρα.

Προβλήματα κατά τη φυσιολογική διαδικασία της ούρησης, στειρότητα, ουρολιθίαση αλλά και λοιμώξεις του ουροποιητικού, είναι μόνο μερικές από τις παθήσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι επαγγελματίες οδηγοί.

Καταστολή της ανάγκης για ούρηση

Σύμφωνα με έρευνες, όσοι συγκρατούν την ανάγκη τους για ούρηση επί μακρόν, μπορεί να οδηγηθούν σε κυστίτιδα. Η συνεχής διάταση της ουροδόχου κύστης, αυξάνει τη χωρητικότητα και μειώνει την αισθητικότητά της. Επίσης μειώνει τη ροή του αίματος η οποία οδηγεί σε ανεπαρκή οξυγόνωση των ιστών με συνέπεια τις ουροποιητικές λοιμώξεις. Όσοι εργάζονται σε περιβάλλον τέτοιο όπου η επίσκεψη στην τουαλέτα δεν είναι εφικτή για πολλή ώρα, μπορεί να εμφανίσουν μείωση στη ροή των ούρων, σπασμούς της ουροδόχου κύστης αλλά και νυκτουρία.

Πέρα από τις επιπλοκές στην ούρηση, από την καταστολή της ανάγκης για αυτή, επηρεάζεται και ο προστάτης. Έτσι οδηγούμαστε σε προστατίτιδα, στυτική δυσλειτουργία αλλά και μειωμένη γονιμότητα. Σύμφωνα με έρευνες, οι παραπάνω προβληματισμοί είναι ο λόγος της επίσκεψης στον ανδρολόγο των επαγγελματιών της οδήγησης σε ποσοστό άνω του 50% σε σύγκριση με τα υπόλοιπα επαγγέλματα.

Μείωση της πρόσληψης υγρών

 Εξίσου σοβαρά προβλήματα δημιουργούνται όταν μειώνεται η πρόσληψη υγρών. Με απώτερο σκοπό να ελαχιστοποιηθεί η ανάγκη για ούρηση, ο οργανισμός όχι μόνο αφυδατώνεται αλλά δημιουργούνται και λίθοι στο ουροποιητικό σύστημα.

Η παρατεταμένη καθιστή στάση

 Στο σύνολο των προβλημάτων που δημιουργούνται από την συγκράτηση των ούρων, η καθιστική στάση του οδηγού, έρχεται να προστεθεί ένας ακόμα παράγοντας κινδύνου. Μελέτες έδειξαν ότι η οδήγηση σχετίζεται με ανωμαλίες στο σπέρμα και μείωση γονιμότητας. Υπεύθυνη για αυτό θεωρείται η παρατεταμένη έκθεση των όρχεων σε υψηλή θερμοκρασία λόγω της πολύωρης παραμονής του οδηγού στο κάθισμα του αυτοκινήτου.

Μιλήστε με τον ανδρολόγο σας και ενημερωθείτε για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε προκειμένου να μειωθούν οι πιθανότητες εμφάνισης προβλημάτων στο ουροποιητικό σας σύστημα.