Ως στυτική δυσλειτουργια ορίζεται η επαναλαμβανόμενη αδυναμία έναρξης και διατήρησης της στύσης του πέους, επαρκής για διείσδυση και ικανής για την επίτευξη μιας ολοκληρωμένης σεξουαλικής επαφής.

Σε κάθε άνδρα μπορεί να συμβεί κάποια στιγμή να μην μπορεί να αποδώσει όπως η περίσταση το απαιτεί και αυτό μπορεί να οφείλεται σε

 • υπερβολικό άγχος
 • μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ
 • κούραση

Σίγουρα αυτό εάν συμβεί μόνο για μια φόρα δεν αποτελεί πρόβλημα. Αν όμως η κατάσταση αυτή επαναλαμβάνεται - δηλ. περισσότερο από τις μισές φορές που γίνεται προσπάθεια ερωτικής επαφής τότε το θέμα είναι διαφορετικό.

Υπάρχουν πολλές μορφές σεξουαλικών διαταραχών στους άνδρες που γενικότερα δημιουργούν προβλήματα και στο ζευγάρι.

Μια τέτοια σεξουαλική διαταραχή είναι η στυτική δυσλειτουργια η οποία μπορεί να παρουσιαστεί είτε μόνη της, είτε σε συνδυασμό με άλλες σεξουαλικές διαταραχές όπως η μειωμένη ερωτική επιθυμία (libido) και οι διαταραχές της εκσπερμάτισης.

Από την δεκαετία του 1980 όταν μερικές από τις αγγειοδιασταλτικές ουσίες χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά υπό τη μορφή των ενδοπεικών ενέσεων, η επιστήμη της Ανδρολογίας σημείωσε αλματώδη ανάπτυξη και σήμερα μπορεί να δώσει λύση ακόμη και στα πιο περίπλοκα προβλήματα στυτικής δυσλειτουργιας.

Η στυτική δυσλειτουργια είναι μια κατάσταση που προσβάλλει άντρες όλων των ηλικιών. Σήμερα εκτιμάται ότι περισσότερο από 150 εκατομμύρια άντρες παγκοσμίως έχουν κάποιου βαθμού (μικρή, μεσαία, σοβαρή) στυτική δυσλειτουργια. Το πρόβλημα γίνεται συχνότερο στις μεγαλύτερες ηλικίες και από μια πρόσφατη μελέτη στην Ευρώπη, περίπου 25% από τους άντρες ηλικίας 50-55 ετών και 60% των ανδρών 70-77 ετών παρουσιάζουν κάποιο βαθμό στυτικής δυσλειτουργιας.

Όσον αφορά τα αίτια της στυτικής δυσλειτουργιας, αυτά χωρίζονται σε

 • ψυχογενή
 • οργανικά
 • μικτά

Τα πιο σοβαρά ψυχογενη αίτια είναι το στρες και η κατάθλιψη.

Στα οργανικά συμπεριλαμβάνονται τα

 • νευρογενή
 • ορμονικά
 • αγγειακά

Επίσης υπάρχουν πολλά φάρμακα (ηρεμιστικά,αντικαταθλιπτικά, αντιυπερτασιακά και άλλα ) που η χρήση τους σχετίζεται με την στυτική δυσλειτουργια.

Πολλά λοιπόν τα αίτια και συχνό το πρόβλημα, αλλά και συχνή η άρνηση του άντρα να το αναγνωρίσει και να το αντιμετωπίσει.

Σήμερα μέσων των ειδικών διαγνωστικών εξετάσεων στο τομέα της ανδρολογίας, σε κάθε περίπτωση υπάρχει δυνατότητα διάγνωσης και αντιμετώπισης της στυτικής δυσλειτουργίας.

 

Αντενδείξεις

Πάσχοντες και γιατροί γνωρίζουν ότι τα αποτελέσματα από τη χρήση τους είναι ανάλογα με το αίτιο και το βαθμό της στυτική δυσλειτουργιας, όπως και το ότι η χορήγηση τους αντενδείκνυται σε ασθενείς που λαμβάνουν νιτρώδη και απαιτεί μεγάλη προσοχή σε άντρες με καρδιακές παθήσεις.

Η από το στόματος φαιντολαμίνη, που είναι ένα αποκλειστής των αδρενεργικών υποδοχέων (η φαρμακευτική ουσία αυτή είναι γνωστή απο την χρήση της ως τώρα στις ενδοπεικές ενέσεις ), υποβάλλεται τώρα σε κλινικές δοκιμές, αλλά προς το παρόν δεν έχει πάρει άδεια χρήσης.

Θεραπευτικές Επιλογές

Στις θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνονται:

 • η ψυχολογική υποστήριξη
 • ψυχοθεραπεία
 • φαρμακα από του στόματος (per os)
 • φαρμακα που χορηγούνται υπο την μορφή των ενδοπεικών ενέσεων
 • χειρουργική θεραπεία.

Φάρμακα από το στόμα σε χάπι

Η σινδεναφίλη ήταν το πρώτο φάρμακο από αυτήν την κατηγορία που εγκρίθηκε για χρήση με ένδειξη τη στυτική δυσλειτουργια. Σήμερα το φάρμακο είναι γνωστό σχεδόν σε όλους τους άντρες, αλλά λίγοι γνωρίζουν τον μηχανισμό δράσης του και ότι από μόνο του δεν προκαλεί στύση, αλλά ενισχύει τη φυσιολογική διαδικασία της στύσεως όταν υπάρχει το ερωτικό ερέθισμα.

 

Νέα φάρμακα

Πιο πρόσφατα εμφανίσθηκαν στην ελληνική αγορά δυο καινούργια φάρμακα που ανήκουν στην κατηγορία των αναστολών της φωσφοδιεστεράσης τύπου 5

 • Βαρδεναφίλη
 • Ταδαλαφίλη

Επίσης άλλα φάρμακα αυτής της ομάδας, αλλά και φάρμακα άλλων κατηγοριών είναι αντικείμενο κλινικής έρευνας η οποία αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς σε αυτόν τον τομέα.

Από μια πρόσφατη μεγάλη πολυκεντρική μελέτη (συμμετείχαν 28 000 άνδρες από 8 χώρες) η οποία έγινε σε σχέση με τα φάρμακα από του στόματος, φαίνεται ότι αυτό που θέλουν οι άνδρες από ένα φάρμακο και αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι:

 1. Να έχει γρήγορη δράση
 2. Να είναι αξιόπιστο

Το οικονομικό κόστος και άλλα δεν τους ενδιαφέρουν τόσο πολύ και είναι δευτερεύοντα.

Από αυτήν την άποψη - φαίνεται ότι η Βαρδεναφίλη προσφέρει υψηλού βαθμού ικανοποίησης ακόμα και σε δύσκολες περιπτώσεις ασθενών. Το φάρμακο διαθέτει εστιασμένη δράση επί του ενζύμου που αναστέλλει στο πέος - αυτή η αναστολή στο πέος είναι απαραίτητη για να μπορεί να υπάρχει η στύση - έχει δηλ. υψηλή εκλεκτικότητα. Δρα πολύ γρήγορα (ακόμα και σε 15-20 λεπτά από την λήψη του) και είναι πολύ ισχυρό - είναι περίπου 10 φορές ισχυρότερο από την σιλντεναφίλη ως προς την αναστολή της δραστηριότητας του συγκεκριμένου ενζύμου. Η Βαρδεναφίλη δρα στην πλειοψηφία των ανδρών από την πρώτη φορά  και σχεδόν κάθε φορα. (7 στους 10 ανδρες έχουν επιτυχή κολπική διείσδυση την πρώτη φορά καθώς και στο 91% των επομένων προσπαθειών τους).

Φαίνεται να είναι αποτελεσματικό σε ασθενείς με στυτική δυσλειτουργία συνδεόμενη με ευρύ φάσμα αιτιολογικών παραγόντων, ακόμα και σε άνδρες με Σακχαρώδη Διαβήτη και σε άνδρες που έχουν υποβληθεί σε ριζική προστατεκτομή λόγω καρκίνου του προστάτου , αλλα στην επέμβαση έχουν διατηρηθεί τα στυτικά νεύρα και αγγεία. Ως τώρα δεν έχουν παρατηρηθεί πολύ σοβαρές παρενέργειες και θάνατοι συνδεόμενοι με τη χρήση του. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι παροδικές και ήπιου εως μετρίου βαθμού - οι πιο συχνές είναι πονοκέφαλος, ερύθημα προσώπου, ρινίτιδα. Οπως όλα αυτά τα φάρμακα έτσι και αυτό δεν ενδείκνυται σε σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια και σε άτομα που λαμβάνουν νιτρώδη αλλά και αντενδείκνυται σε παθήσεις όπου γενικώς δεν συνιστάται σεξουαλική δραστηριότητα.

Σε κάθε περίπτωση, για να είναι αποτελεσματικό το φάρμακο, πρέπει να υπάρχει σεξουαλική διέγερση.

Επιπλέον οι ανδρες οφείλουν να γνωρίζουν, ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δοκιμάζουν το ένα φάρμακο μετά το άλλο από μόνοι τους αλλα να απευθύνονται πάντα στον ειδικό ιατρό, όταν παρουσιασθεί το πρόβλημα.

MenClinic
Εξειδικευμένη κλινική, με ιατρικό εξοπλίσμο τελευταίας τεχνολογίας, που καλύπτει τις ανάγκες του συγχρόνου άντρα.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 • Λ. Μεσογείων 170, 1ος Όροφος, Χολαργός
 • 210 6533 586

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

 • Δευτέρα 10:00 - 21:00
 • Τρίτη 10:00 - 21:00
 • Τετάρτη 10:00 - 21:00
 • Πέμπτη 10:00 - 21:00
 • Παρασκευή 10:00 - 21:00
 • Σάββατο Κλειστά
 • Κυριακή Κλειστά

Θέλετε να έχετε μια όμορφη εμπειρία πλοήγησης στην ιστοσελίδα μας; Πολιτική Απορρήτου